Blogi

13 yllättävää käyttötapaa tahinille


Tahinia, eli murskatuista seesaminsiemenistä valmistettua tahnaa, käytetään erityisesti Lähi-idän maissa. Tahinia on kahta eri tyyppiä; kuorimattomista siemenistä valmistettu tahna, joka on tummempaa, rakeisempaa sekä maultaan karvaampaa, sekä kuorituista siemenistä valmistettu vaaleampi tahna, joka on koostumukseltaan sileämpää ja usein juoksevampaa. Molemmat sopivat käytettäväksi ruoanlaitossa, ne ovat vain maultaan hieman erilaisia. Baba Tahini on valmistettu kuorituista seesaminsiemenistä.



Koska seesaminsiemenet sisältävät paljon proteiinia, on tahini hyvä proteiinin lähde. Lisäksi se on myös hyvä kuidun, kalsiumin sekä tyydyttymättömän rasvan lähde. Tahini myös säilyy todella pitkään. Sen pinnalle saattaa kertyä öljyä, mutta se on normaalia, ja öljyn voi vain sekoittaa takaisin tahnan joukkoon ennen käyttöä.


Tahinia käytetään perinteisesti esimerkiksi hummuksen, baba ganoushin ja halvan valmistuksessa. Näiden lisäksi se kuitenkin sopii myös moneen muuhun! Sitä voi mm. syödä ihan sellaisenaan leivän päällä. Lisäksi tahini sopii myös muihin tahnoihin, kastikkeisiin, ruoanlaittoon ja jopa leivontaan (sekä suolaiseen että makeaan). Tahini on siis hyvin monipuolinen, ja sillä on jopa hieman yllättäviä käyttötapoja, joita monet eivät ole tulleet ajatelleeksikaan – tässä tuleekin muutama sellainen käyttötapa.


1.Tahinikastike


Perinteinen tahinikastike syntyy tahinista, vedestä, sitruunamehusta ja mausteista. Tahinikastike ei sinällään ole mitään uutta tai ihmeellistä, mutta yllättävää on se, kuinka hyvin se sopii lähes minkä tahansa ruoan kanssa! Kokeile esimerkiksi salaatissa, uunilohen päällä, paahdettujen juuresten kanssa, grillattujen kasvisten kanssa, falafelien kaverina, buddha bowlissa, keitossa, ja niin edelleen.


Resepti:

Kaada Baba Tahini (150g) kulhoon. Lisää 0,5dl sitruunamehua ja sekoita. Lisää sen jälkeen n. 1dl kylmää vettä vähän kerrallaan, samalla sekoittaen. Seos muuttuu ensin jäykäksi, jonka jälkeen se muuttuu takaisin juoksevampaan muotoon, kun lisäät enemmän vettä. Halutessasi voit tuunata kastiketta tuoreella valkosipulilla, persiljalla tai hunajalla. 





2.Smoothie


Lisää ravinteikasta tahinia smoothien joukkoon, niin saat puhtia päivään.

Kokeile esimerkiksi helppoa smoothieta, johon tulee makusi mukaan:

Banaania

Marjoja (mansikkaa, mustikkaa ja/tai vadelmaa)

Mantelimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)

Tahinia





3.Tahini-letut tai -vohvelit


Teit sitten perinteisiä, kookosmaitoon tehtyjä tai banaanilettuja (tai -vohveleita), niin tahini sopii hyvin jokaiseen niistä. Lisää vain lettu- tai vohvelitaikinan joukkoon 3-4 ruokalusikallista tahinia – tai jos tykkäät vahvemmasta seesaminsiemenen mausta, niin lisää sitä ihan kunnolla!


Lettutaikina tahinilla:

2 munaa

5 dl maitoa tai kasvimaitoa

3-4 rkl tahinia (tai halutessasi enemmän)

2½ dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

½ tl suolaa

2 rkl sulatettua tai juoksevaa rasvaa



4.Tahinikeksit


Testaa näitä Viimeistä murua myöten Tahinikeksejä, joissa on tahinin lisäksi tummaa suklaata ja karpaloita. Ne ovat aivan super herkullisia!

Linkki reseptiin: https://viimeistamuruamyoten.com/tahinikeksit/



5.Suklaa-tahinikastike


Täyteläinen suklaa-tahinikastike vie kielen mennessään! Se sopii erityisen hyvin mm. omenien kanssa. Tsekkaa esimerkiksi tämä ohje kaura-omenapaistoksesta suklaa-tahinilla.




6.Tahini-brownies


Vastustamattomat tahini-browniesit on helppo valmistaa.


Tarvitset vain:

150 g voita tai margariinia

200g taloussuklaata tai tummaa suklaata

1,3 dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

3 munaa

3 dl sokeria

n.75g Baba tahinia


Sulata voi (tai margariini) ja suurin osa suklaasta (noin 180g) kattilassa, jonka jälkeen anna sen jäähtyä. Pilko loput suklaasta pieniksi paloiksi/rouheeksi.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Kaada suklaa-voiseos vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti käännellen. Sekoita joukkoon myös jauhot ja kaakaojauhe (siivilän läpi), sekä pieniksi paloitellut suklaapalat.

Kaada seos voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (matalareunainen, suorakaiteen muotoinen vuoka). Lusikoi seoksen päälle tahinia, jonka jälkeen pyörittele sitä esimerkiksi veitsen kärjellä niin, että se hieman sekoittuu taikinan kanssa.

Paista 180 asteessa uunin keskitasolla n. 30-35 minuuttia. 



7.Kinuskimainen kastike tahinilla


Nauti tätä kastiketta esimerkiksi jäätelön ja tuoreiden marjojen kanssa. Tarvitset vain:

200g voita

1,25 dl sokeria

3-4 rkl tahinia


Lisää voi ja sokeri kattilaan. Keitä seosta keskilämmöllä, välillä sekoittaen, niin että seos alkaa kiehua. Lisää sitten joukkoon tahini. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.