Blogi

Meze vinkit ja ideat


Tapas, antipasto ja meze ovat pieniä alkupaloja tai suolaisia pikkuherkkuja. Kun Espanjassa syödään tapaksia ja Italiassa antipastoja, niin Lähi-idässä ja itäisen Välimeren alueella taas maistuvat mezet. Meze tarkoittaa siis lajitelmaa erilaisia alkupaloja tai naposteltavia, jotka on valmistettu Lähi-idän alueen tyypillisistä aineksista. Sana meze tulee persian kielen sanasta mazzidan, eli maistaa. Meze-pöytä usein notkuukin monia erilaisia pieniä herkkupaloja, joita on mukava maistella yhdessä pöytäseurueen kanssa.




Lähi-idän ruoat ja erityisesti mezet ovat trendikkäitä tarjottavia niin arjessa kuin juhlassakin – mitäpä jos tarjoaisit mezejä esimerkiksi uutena vuotena, seuraavilla syntymäpäivillä tai ihan vaan viikonlopun illanistujaisissa? Mezet ovat hyvä juhlatarjottava, sillä jokainen voi koota meze-lautasensa omien mieltymystensä mukaan. Tyypillisesti meze-pöydän antimia nautitaan kiireettömästi yhdessä ystävien kanssa. Mezet sopivat loistavasti alkupalaksi, mutta reilumpana annoksena niitä voi syödä myös ihan pääruoaksi. Nämä pienet herkkupalat sopivat naposteltavaksi erityisesti viinin tai muun juoman kanssa. 




Mezejä on monia erilaisia. Monet niistä, kuten hummus eli kikhernetahna tai falafel eli kikhernepyörykkä, ovatkin jo varmaan monille tuttuja ruokia. Erilaiset tahnat, salaatit ja leipä ovatkin mezen kulmakiviä. Mezejä on helppo valmistaa itse, mutta osan voit poimia helposti myös suoraan kaupan hyllyltä ja laittaa tarjolle suoraan purkista. Esimerkiksi meidän Baba -tuotteet sopivat loistavasti myös meze-pöytään tarjolle laitettavaksi! Kerää tästä alta myös muut vinkkimme ja ideamme meze-tarjoiluihin. 




BABA MEZE VINKIT ja IDEAT



Hummus


Meze-pöydän kulmakivi!


Esivalmistus:

Mittaa kulhoon 2dl kuivattuja kikherneitä. Liota runsaassa vedessä (n. 1 litra) vähintään 8 tuntia. Huuhtele kikherneet, lisää kattilaan 1 litra vettä ja 1tl suolaa. Keitä kannen alla vähintään 1 tunti, kunnes kikherneet ovat pehmeitä. Siivilöi kikherneet ja ota keitinvesi talteen.


Valmistus:

n. 4dl keitettyjä kikherneitä 

3dl kikherneiden keitinvettä (aquafaba)

200g Baba Tahinia

0,5dl öljyä

1 sitruunan mehu

1tl suolaa

1tl sokeria

0,5tl juustokuminaa

2-3 valkosipulinkynttä


Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Laita hummus lautaselle ja koristele halutessasi persiljalla, paprikajauheella ja oliiviöljyllä.

Voit myös ostaa hummuksen valmiina. Babalta löytyy seuraavat maut: Original, Chili, Green ja Punajuuri. Baba Original-hummusta on helppo myös itse tuunata – lisää joukkoon esimerkiksi tuoretta valkosipulia (valkosipulipuristin on tähän oiva apu) tai aurinkokuivattua tomaattia (laita blenderissä sekaisin). 


Hummuksia



Falafelit


Toinen ehdoton herkku meze-pöytään on falafelit.

Falafel-ohjeita on netti pullollaan. Mutta mistä tietää, mikä on hyvä resepti? No, aitoihin falafeleihin ei kuulu laittaa esimerkiksi vehnäjauhoja.

Suosittelemme googlettamaan ”crispy falafels” ja testaamaan sieltä jotakin! Voit myös ostaa falafelit helposti valmiina: Babalta löytyy sekä Original Falafel että Bataatti Falafel.